Het voortraject van groente in blik, pot of diepvries

  • In elke fase van het verwerkingsproces wordt streng gecontroleerd. Alle partijen houden zich aan de Europese en nationale regelgeving voor landbouw, hygiëne en etikettering. 
  • Op het juiste moment worden de groenten in ongeveer twee uur met de modernste machines geoogst.
  • Na het oogsten worden de groenten schoon geblazen, gewassen, geschild, schoongemaakt en vervolgens op maat gesorteerd. Daarna volgt het blancheren. Hierbij worden de groenten, afhankelijk van de soort, enkele secondes tot enkele minuten verhit. Tijdens dit proces dit proces worden kleur en belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C, zo goed mogelijk behouden. Het blancheren gebeurt met stoom of door onderdompeling in heet water.
  • De geblancheerde groenten worden in blik of glas gedaan en vervolgens afgedekt met "jus' van water en een afgemeten hoeveelheid zout. Daarna worden de blikken en potten luchtdicht afgesloten met een deksel en gesteriliseerd. Elke groente heeft zijn eigen kooktijd en aanbevolen temperatuur.
  • Let op: eenmaal geopend moet de inhoud van blik of glas tot gebruik in een afgesloten doosje in de koelkast worden bewaard en binnen twee dagen worden opgegeten. En eenmaal ontdooid, kun je de diepvriesgroenten niet opnieuw invriezen, dan gaat de kwaliteit achteruit.
  • Samen met de Nederlandse fabrikanten van verwerkte groenten zorgden de supermarkten ervoor dat het zout in de verwerkte groenten drastisch omlaag gebracht werd. Dit gebeurde stapsgewijs, zodat consumenten wenden aan een minder zoute smaak. Hiermee werd voorkomen dat consumenten het product lieten staan vanwege te weinig smaak.

Bron: Verwerktegroenten.nl

Groente uit blik, pot of diepvries gezond alternatief

Verwerkte groenten uit blik, pot of diepvries zijn gezond, gemakkelijk, lekker én een prima alternatief voor vers bereide groenten.

Denk jij ook dat groenten uit blik, pot of diepvries ongezonder zijn dan verse groenten? Dat is onterecht, want deze groenten bevatten volop belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, vezels en andere stoffen.

De groenten in blik, pot of diepvries die je in de supermarkt vindt, worden zeer zorgvuldig geteeld, geoogst en verwerkt om ervoor te zorgen dat alle voedingsstoffen zoveel mogelijk in de groenten bewaard worden. Zo worden de groenten in ongeveer zeven uur verwerkt en verpakt, terwijl verse groenten meestal niet direct na het oogsten bereid worden, omdat ze thuis nog (te) lang worden bewaard en te lang worden gekookt. Het gevolg is verlies van kwaliteit en voedingswaarde.

Groenten uit blik, pot of diepvries leveren dus belangrijke voedingsstoffen. Bovendien staan deze groenten in een handomdraai op tafel en zijn ze een makkelijke manier om te helpen de dagelijkse broodnodige twee ons groenten binnen te krijgen.

Welk seizoen het ook is, van sperziebonen uit blik tot diepgevroren groentemixen, zijn het hele jaar door te koop. En aangezien ze altijd op het juiste moment zijn geoogst, heb je altijd te maken met de beste kwaliteit. Verwerkte groenten zijn lange tijd houdbaar. Ideaal om altijd een voorraadje te hebben.


Artikel gepubliceerd op: 28 februari 2012Geen suiker en tot 25% minder zout in ‘zomergroenten’

Vanaf de oogst van 2017 en 2018 voegen producenten van groenteconserven en supermarkten minder zout

26 juni 2017
Hoogvliet heeft 'natural branding'-primeur

Supermarktketen Hoogvliet gaat in samenwerking met Nature & More als eerste in Nederland in al...

07 maart 2017
AH dringt CO2- uitstoot flink terug

Albert Heijn heeft zijn CO2-uitstoot per vierkante meter 41,6 procent terug gedrongen, ten opzichte...

07 maart 2017
Jumbo zet in op verbeteren gezondheid van medewerkers

Jumbo zet dit jaar vol in op gezondheid. Niet alleen voor klanten in de winkels, maar ook voor haar...

24 februari 2017

MEER NIEUWS >