Komkommers liggen vaak in folie verpakt in je supermarkt. Zo lang mogelijk laten zitten, want daardoor zijn ze veertien dagen houdbaar in plaats van drie dagen!

Als een pak melk een uur uit de koelkast is, is de melk al een dag minder lang houdbaar

Hoe lang blijft mijn eten goed?

Op de verpakking van etenswaren staat altijd een houdbaarheidsdatum. Maar wat zegt die datum eigenlijk?

TGT (te gebruiken tot)

THT (ten minste houdbaar tot) Op minder bederfelijk eten staat een 'ten minste houdbaar tot...'-datum. Die geldt voor zowel gekoelde als ongekoelde producten.

  • Gekoelde producten (zoals voorverpakte vleeswaren, melk en andere zuivel) bederven niet zo snel. Mits goed gekoeld bewaard, in een gesloten verpakking.
  • Ongekoelde producten (zoals chocola, koekjes, en ingeblikte vis of groenten) zijn niet direct slecht voor je als de houdbaarheidsdatum voorbij is. Hooguit wordt de smaak wat minder of gaan de vitamines achteruit. Hoe lang dit eten na opening nog goed blijft, staat op de verpakking.
  • Bron: www.voedingscentrum.nl

Wanneer moet ik eten in de koelkast bewaren?

De regel: wat uit de koeling van de supermarkt komt, moet ook thuis de koelkast in. Dit geldt ook voor producten met een 'te gebruiken tot...' datum.

Bereid voedsel: zo snel mogelijk afkoelen. Zet het bakje bijvoorbeeld in koud water of verdeel het eten in kleine porties. Zet nooit warme gerechten in de koelkast, daardoor stijgt de temperatuur van je koelkast.

Restjes: zet overgebleven eten afgedekt in de koelkast of vriezer met de datum erop, maar bewaar ze niet langer dan twee dagen.

Fruit en groenten uit warme landen: (bananen, mango's, avocado's; aubergines, courgettes, tomaten, paprika's, komkommers): niet in de koelkast, wel op een koele plek.

Groenten: in de groentela van je koelkast. Verpak ze in een papieren of plastic zak en houd deze open. Hoe lang je ze kunt bewaren hangt af van de groentesoort. Kant-en-klaar gesneden groenten kun je het beste dezelfde dag nog gebruiken.

Vlees: gekoeld bewaren. Rauw, onverpakt vlees blijft ca. twee dagen goed. Verpakte geopende vleeswaren blijven, afhankelijk van het type, een dag tot drie dagen goed. 

Vis:

Bron: Consumentenbond

 


Artikel gepubliceerd op: 22 februari 2012



Geen suiker en tot 25% minder zout in ‘zomergroenten’

Vanaf de oogst van 2017 en 2018 voegen producenten van groenteconserven en supermarkten minder zout

26 juni 2017
Hoogvliet heeft 'natural branding'-primeur

Supermarktketen Hoogvliet gaat in samenwerking met Nature & More als eerste in Nederland in al...

07 maart 2017
AH dringt CO2- uitstoot flink terug

Albert Heijn heeft zijn CO2-uitstoot per vierkante meter 41,6 procent terug gedrongen, ten opzichte...

07 maart 2017
Jumbo zet in op verbeteren gezondheid van medewerkers

Jumbo zet dit jaar vol in op gezondheid. Niet alleen voor klanten in de winkels, maar ook voor haar...

24 februari 2017

MEER NIEUWS >