Verpakking geopend?

Let op! De TGT-datum en de THT-datum gelden alleen als je de verpakking niet hebt geopend en als je het product bewaart volgens de instructies op de verpakking. Als je de verpakking wel hebt geopend of als je het product bijvoorbeeld te warm bewaart, dan is de houdbaarheid korter. Ter illustratie: een pak melk dat een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is een dag minder lang houdbaar.

Vaak staat er op een verpakking 'na openen koel bewaren'. De meeste van deze producten kun je nog ongeveer drie dagen eten (tenzij je in die periode de TGT-datum overschrijdt). Lang houdbare zure producten, zoals augurken, en gekonfijte producten, zoals jam, zijn na opening ongeveer een maand houdbaar. Zie je schimmels ontstaan op brood of jam? Gooi het dan weg.

Bij schimmel op harde kaas (zoals Goudse kaas) ligt dat anders. Snij de schimmel ruim weg, dan kun je de rest van de kaas nog eten. Tip: Voor geopende producten geeft de 'Bewaarwijzer' van het Voedingscentrum handige richtlijnen.

Hoe lang is mijn eten houdbaar?

Het kan leuke discussies aan de eettafel opleveren: kun je product X nou wel of niet na de op de verpakking vermelde datum eten? Niet zo gek eigenlijk, want er zijn twee houdbaarheidsdata: de TGT-datum en de THT-datum.

TGT: te gebruiken tot

Op sommige producten staat de TGT-datum, dat staat voor 'te gebruiken tot'. De datum die vermeld wordt, is de uiterste datum waarop je het product kunt eten. Dus als er staat 'TGT: 21 oktober', betekent dat dat je het product tot en met 21 oktober kunt eten. Na de datum is het product niet meer betrouwbaar. Deze datum kun je vinden op bederfelijke producten, denk aan vlees, vis, kip, kant-en-klaarmaaltijden, pakken voorgesneden groenten en dergelijke.

THT: ten minste houdbaar tot

De THT-datum is een heel ander soort datum. THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. Deze datum heeft niets te maken met de veiligheid en betrouwbaarheid van een product, maar met de kwaliteit. Als er staat 'THT: 17 maart', betekent dat dat de fabrikant de kwaliteit van het product garandeert tot en met 17 maart. Na deze datum kan de kwaliteit achteruitgaan. Mogelijk wordt de smaak minder, maar normaal gesproken word je niet ziek door het eten van een product na de THT-datum. De THT-datum staat op minder bederfelijke producten, zoals blikgroente, koekjes, pasta en rijst. Maar ook op melk en eieren staat zo'n datum, dat zijn producten die iets bederfelijker zijn. Die laatste producten kun je ook wel eten of drinken na de THT-datum, maar niet té lang daarna.

Bron: Gezondheidsnet.nl





SSK supermarkten strijden tegen voedselverspilling

SSK gecertificeerde supermarkten gaan consumenten attenderen op hun rol bij voedselverspilling....

07 oktober 2014
Jumbo Supermarkten introduceert Nieuwe Standaard Kip

Levensomstandigheden nieuwe Jumbo kip aanzienlijk beter dan van plofkip

Eind 2015 geen plofkip...

03 oktober 2014
Steun met Boni uw favoriete vereniging!

Boni voelt zich betrokken bij lokale (sport)verenigingen en vindt het belangrijk dat jongeren de...

29 september 2014
Eén kassa bij Lidl ‘volledig gezond’

In ieder Lidl-filiaal wordt over een paar weken in ieder geval één kassa volledig gezond gemaakt....

24 september 2014

MEER NIEUWS >