Let erop dat je de boodschappen snel weer in de koeling of vriezer doet. Boodschappen die te lang onderweg zijn van supermarkt naar huis en bijvoorbeeld in een warme auto blijven staan, blijven minder lang goed. Bij warm weer kan het zelfs zijn dat je de uiterste houdbaarheidsdatum niet haalt als bijvoorbeeld vlees of kip te lang buiten de koeling houdt.

In de koelkast is de temperatuur niet overal hetzelfde. Maak hiervan gebruik bij het bewaren van verschillende voedingsmiddelen.

  • De koudste plek is direct boven de groentela, achterin. Dit is geschikt voor vlees en rauwe vis (afgedekt) en zuivelproducten.
  • De warmste/minst koude plek is in de koelkastdeur, in de groentela en boven in de koelkast. Hier kun je het beste boter, kaas, potjes, tubes, eieren en medicijnen en grote flessen en pakken zuivel bewaren.

Kijk in jouw handleiding van de koelkast, want de warmste en koudste plekken kunnen per koelkast variëren.

Meer informatie vind je in de Verswijzer. Hierin vind je ook een bewaarschema waarop je kunt zien hoe je verse producten moet bewaren en hoelang je ze in de koelkast en eventueel in de diepvries kunt goed houden.

Slim bewaren, voedselverspilling voorkomen

Wie versproducten slim opbergt in de koelkast en voorraadkast, kan er zeker van zijn dat de producten langer meegaan. De volgende tips helpen je een handje om ervoor te zorgen dat jouw verse supermarktproducten zo lang mogelijk vers blijven. Hiermee voorkom je voedselverspilling.

  • Zet kort houdbare producten vooraan in de koelkast en voorraadkast en zorg voor een overzichtelijke indeling. Zo vergeet je de producten niet en voorkom je onnodig bederven.
  • Bewaar verse producten niet langer dan een paar dagen en maak ze op, voordat je nieuwe koopt.
  • Bewaar eieren in de koelkast.
  • Producten die koel bewaard moeten worden, zoals vleeswaren, voorverpakte salades, groenten en aardappelschijfjes, kun je na het aanbreken het best zo snel mogelijk terugleggen in de koelkast.
  • Restjes van bereide gerechten, kliekjes, kun je twee dagen in de koelkast bewaren.
  • Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, aubergine, courgette, avocado en komkommer kun je beter niet in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast blijven ze zelfs beter van smaak. Ook sperziebonen kunnen bruine plekken krijgen en bederven als ze te koud worden bewaard.
  • Fruit kun je heel goed in de koelkast bewaren. Zowel appels als aardbeien, bessen, bramen, druiven en frambozen. Alleen tropische vruchten, zoals mango, ananas en banaan kunnen niet goed tegen de kou.

Bron: Voedingscentrum.


Artikel gepubliceerd op: 05 maart 2012Geen suiker en tot 25% minder zout in ‘zomergroenten’

Vanaf de oogst van 2017 en 2018 voegen producenten van groenteconserven en supermarkten minder zout

26 juni 2017
Hoogvliet heeft 'natural branding'-primeur

Supermarktketen Hoogvliet gaat in samenwerking met Nature & More als eerste in Nederland in al...

07 maart 2017
AH dringt CO2- uitstoot flink terug

Albert Heijn heeft zijn CO2-uitstoot per vierkante meter 41,6 procent terug gedrongen, ten opzichte...

07 maart 2017
Jumbo zet in op verbeteren gezondheid van medewerkers

Jumbo zet dit jaar vol in op gezondheid. Niet alleen voor klanten in de winkels, maar ook voor haar...

24 februari 2017

MEER NIEUWS >