De samenwerkende ketenpartijen willen in 2015 volledig overgestapt zijn op het gebruik van verantwoorde soja voor de productie van vlees, zuivel, eieren en andere levensmiddelen in Nederland. De betrokken bedrijven hebben bij de start afgesproken om de komende jaren steeds grotere hoeveelheden verantwoord geproduceerde soja aan te kopen, namelijk: 500.000 ton in 2012, 1.000.000 ton in 2013 en in 2014 1.500.000 ton. Het streven is in 2015 volledig overgeschakeld te zijn op 100% verantwoorde soja. De verantwoorde soja zal worden gebruikt voor diervoeders voor de productie van vlees, zuivel, eieren en voor andere levensmiddelen in Nederland.

Verdubbeling gebruik verantwoorde soja

Nederlandse bedrijven kopen in 2012 280.000 ton RTRS-gecertificeerde soja Dit is een verdubbeling van 2011. Nederlandse bedrijven in de hele keten, van diervoederproducenten tot en met supermarkten, hebben afgesproken om tot eind 2015 geleidelijk over te stappen naar 100% verantwoorde soja en sojaproducten voor de productie van vlees, zuivel, eieren en andere levensmiddelen in Nederland.

Met de aankoop van verantwoorde soja laten we zien dat Nederlandse bedrijven, van veevoerproducent tot en met supermarkten, werk maken van het verduurzamen van grondstoffen. Het is een duidelijk signaal naar sojaproducenten in Zuid-Amerika dat er vraag is naar verantwoord geteelde soja.

Soja is een van de belangrijkste landbouwgewassen in de wereld en een belangrijke grondstof voor diervoeders en veel levensmiddelen. De teelt van soja is de afgelopen tien jaar sterk gegroeid. Oorzaak zijn de groeiende wereldbevolking en toenemende welvaart. Mensen eten meer, maar vooral ook meer zuivel en vlees. De vraag naar soja voor de productie van levensmiddelen en diervoeder is hierdoor sterk gestegen.

Soja is een belangrijke bron van inkomsten voor veel boeren, ook in ontwikkelingslanden. Maar de groeiende vraag naar soja kan leiden tot verlies van waardevolle natuur, conflicten over landrechten en slechte arbeidsomstandigheden. Doordat Nederlandse bedrijven verantwoorde soja inkopen, kunnen ze een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de sojaproductie.

Verantwoorde soja is geteeld volgens de principes van de Round Table on Responsible Soy (RTRS), of hieraan gelijkwaardig. Dit betekent aandacht voor natuurbehoud, biodiversiteit, verantwoord gebruik van bestrijdingsmiddelen, goede arbeidsomstandigheden en respect voor lokale landrechten. Naast de 280.000 ton RTRS-gecertificeerde soja heeft de stichting ook 120.000 ton soja aangekocht afkomstig van sojaproducenten die stappen ondernemen om te voldoen aan de criteria voor RTRS-certificering. Op www.verantwoordesoja.nl staat een volledig overzicht van RTRS-criteria.


Artikel gepubliceerd op: 23 november 2012Geen suiker en tot 25% minder zout in ‘zomergroenten’

Vanaf de oogst van 2017 en 2018 voegen producenten van groenteconserven en supermarkten minder zout

26 juni 2017
Hoogvliet heeft 'natural branding'-primeur

Supermarktketen Hoogvliet gaat in samenwerking met Nature & More als eerste in Nederland in al...

07 maart 2017
AH dringt CO2- uitstoot flink terug

Albert Heijn heeft zijn CO2-uitstoot per vierkante meter 41,6 procent terug gedrongen, ten opzichte...

07 maart 2017
Jumbo zet in op verbeteren gezondheid van medewerkers

Jumbo zet dit jaar vol in op gezondheid. Niet alleen voor klanten in de winkels, maar ook voor haar...

24 februari 2017

MEER NIEUWS >