Hoe lang blijft mijn eten goed?

Komkommers liggen vaak in folie verpakt in je supermarkt. Zo lang mogelijk laten zitten, want daardoor zijn ze veertien dagen houdbaar in plaats van drie dagen!Als een pak melk een uur uit de koelkast is, is de melk al een dag...

Het terugdringen van voedselverspilling staat hoog op de maatschappelijk agenda. Ook de supermarkt- en foodservicebranche vindt het belangrijk om hier aan bij te dragen. Door slim in te kopen, goed te plannen en op tijd af te prijzen proberen supermarkten het aantal niet-verkochte producten zo klein mogelijk te houden.

Het is daarnaast bekend dat de consument thuis het grootste deel van voedselverspilling voor haar rekening neemt. Supermarkten hebben een directe lijn met de consument en kunnen hierdoor bijdragen aan betere bewustwording bij de consument over houdbaarheid, bewaren etc.

Voorbeelden van activiteiten die rondom het thema voedselverspilling door supermarkten worden ondernomen zijn:

  • Korting op producten die vlak voor de THT-datum zitten zodat deze niet worden weggegooid maar nog worden geconsumeerd.
  • Samenwerking met de Voedselbank, waarbij producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen gedoneerd worden. Daarmee wordt verspilling voorkomen en worden mensen geholpen.
  • Zorgen dat producten die over THT/TGT-datum zijn (oud brood, groenten en fruit etc.) nog worden verwerkt tot bijvoorbeeld biogas of groene stroom.
  • Samenwerking met het Voedingscentrum zoals bijvoorbeeld een 'Slim boodschappenblokje' uitdelen in de winkel omdat klanten met een boodschappenlijstje bewuster inkopen of de actie '1 nu & 1 later' waarbij klanten een coupon meekrijgen waarbij ze het product later voor dezelfde prijs kunnen kopen.
AH dringt CO2- uitstoot flink terug

Albert Heijn heeft zijn CO2-uitstoot per vierkante meter 41,6 procent terug gedrongen, ten opzichte...

07 maart 2017
Jumbo zet in op verbeteren gezondheid van medewerkers

Jumbo zet dit jaar vol in op gezondheid. Niet alleen voor klanten in de winkels, maar ook voor haar...

24 februari 2017
PLUS Dierenvoeding krijgt als eerste Beter Leven keurmerk

Bij PLUS staat goed eten hoog in het vaandel. PLUS heeft een uitgebreid vleesassortiment met een...

09 februari 2017
Jumbo sluit zich aan bij Green Protein Alliance

Supermarktketen Jumbo sluit zich als tweede retailer aan bij de Green Protein Alliance. Zo draagt...

09 februari 2017

MEER NIEUWS >